Régen minden jobb volt2 perc olvasási idő

Régen minden jobb volt, ezt hallani úton-útfélen, ezt látom a fészbúk falamon, színes-érzelmes posztok hirdetik fennen a letűnt korok dicsőségét. Most épp’ ez jött velem szembe:

„Régen az embereknek még volt idejük egymásra, a beszélgetésre.”
Érdekes, szerintem most is van. Csomó embert ismerek, akinek van ideje egyre s másra. Főként arra, ami fontos neki.

A képen a szerző látható, régen, mikor még minden jobb és szebb volt

„Nagymama kicsi konyhájában hétvégén összeült a család.”
Kicsi vagy nagy, részletkérdés, most is összeülhet. És teszi is, hallom, látom, csinálom. Ha meg nem ül össze? Hát, változnak az idők. Lehet állva is enni, de ülve kényelmesebb. Szétültetés meg legfeljebb az iskolában van, de ott is csak okkal. Szóval: hajrá!

„Az asztalon gőzölgött a finom leves, ettük és beszélgettünk.”
Hála a fizikának, a leves ma is gőzölög. (Finom, vagy nem finom: ízlés kérdése, én a tyúkhúslevest szeretem leginkább. Régebben nálunk a pulykanyak ment, de ráuntunk. De rég’ is volt! Olyan pulykanyaklevest már nem is kapni sehol… Hja, a régi szép idők!) A népek meg eszik, mert éhesek. Közben beszélgetnek (annak ellenére, hogy „magyar ember evés közben nem beszél”), ha pedig nem beszélgetnek, akkor nyilván ahhoz van kedvük. Hogy hallgassanak. Az is jó néha. Legfeljebb csendben nézik a gőzt, ami a levesről felszáll. Kiereszthetik közben ők is.

„Talán nem volt annyi mindenünk, mint most, de szerettük és becsültük egymást.”
Talán nem lesz mindig ennyi mindenünk, mint most, lehet több, vagy kevesebb, ettől még szerethetjük, és becsülhetjük egymást. Avagy gyűlölhetjük és pokollá tehetjük egymás életét, ilyen is volt, lesz, meg van. Ez nem igazán függ össze azzal, hogy mit birtokolunk.

Régen minden jobb volt, fogják majd mondani fiaink, unokáink, miközben réveteg tekintettel néznek maguk elé, és egy könnycseppet morzsolnak el lopva. Érzelmesebbjei gátlás nélkül előveszik zsebkendőjüket, és hangosan zokognak.Remélem, lesz valaki, aki majd elmeséli nekik: tényleg jobb volt, kivéve, mikor rosszabb. De az már régen is régen volt, szóval ki emlékszik arra?Lényeg, hogy itt és most nekünk legyen a legrosszabb, minél rosszabb, annál jobb, mert attól érezzük mi igazán jól magunkat!

Baja, 2021/03/15

1
0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük